Beregening
Beregening is de besproeiing van uw tuin en een essentieel onderdeel van het onderhoud van uw tuin. Vaak is beregening aanwezig in een aangelegde tuin.
Op het moment dat beregening wordt aangelegd, kunt u deze, voornamelijk in aanleg, precies maken zoals u wenst.
De beregening kan automatisch gaan, maar u kunt er ook voor kiezen om dit handmatig te bedienen.
Meer informatie
GM van der Heijden Hoveniers
Grote Hassel 2
5094 AC Lage Mierde
Tel: 013 - 509 3437
Mobiel: 06 - 27 355 503
E-mail:
Het aanleggen van beregening
In eerste instantie moet er een waterbron komen en dus een waterput worden geslagen. Voor het maken van deze waterput dient u van tevoren toestemming van uw gemeente te hebben. Daarna wordt er een waterpomp geplaatst. GM van der Heijden Hoveniers werkt hiervoor samen met een grondboringbedrijf dat een waterput van 10, 15 en soms 20 meter diep kan slaan.
Vanuit deze waterput maken de hoveniers een installatie waarmee u handmatig of automatisch de tuin kan laten beregenen. Of u voor handmatig of automatisch kiest, is budgetafhankelijk. Bij handmatig kan het beregeningssysteem altijd worden overgezet naar automatisch, maar andersom niet. U kunt een beregeningsinstallatie zelfs via uw Smartphone bedienen.
GM van der Heijden Hoveniers maakt het systeem zo dat het altijd kan worden omgezet naar automatische bediening.
Alle leidingen voor de beregening worden tijdens de tuinaanleg gelegd. In de gazons worden de sproeiers mooi weggewerkt. Dat zijn pop-ups die uit het gazon omhoogkomen en deze worden zo afgesteld dat ze het hele gazon besproeien.
De materialen voor de aanleg van beregening
GM van der Heijden Hoveniers kan u een compleet programma beregeningsmaterialen leveren van o.a. het merk Rain Bird voor de automatische beregening, van sproeiers tot druppelslang en van regenautomaten tot magneetkleppen.
Voor de beregening van uw tuin is een volledige installatie beschikbaar, die u en uw tuin kan ontzien
De laatste jaren zijn de hoveniers ook erg actief op het gebied van beregening voor de kleine en grote tuinen.
Daarin werken ze voornamelijk met de merken Rain Bird en Perrolo pompen.
Zo heeft Rain Bird o.a. nevelsproeiers en turbinesproeiers.
Nevelaars zijn sproeiers die het water continue als nevel over hetzelfde oppervlak spreiden.
Dit in tegenstelling tot de turbinesproeiers, die het water door middel van een rondgaande straal als een soort van regengordijn over het grondoppervlak spreiden.
De turbinesproeiers zijn geschikt voor grotere oppervlaktes, zoals bijvoorbeeld het gazon en nevelaars zijn geschikt voor kleinere oppervlaktes zoals borders, beplanting en bloemperken.
Ook heeft Rain Bird een serie grotere turbine sproeiers voor bijvoorbeeld de beregening van sportvelden, waarvan sommigen gemakkelijk een straal halen van meer als 30 meter.
Langs de sproeiers installeren hoveniers Van der Heijden ook de pompen met handmatige kleppen of computergestuurde magneetkleppen, de pompen lopen uit een van 0.8 pk tot 2 pk op 220.
Zones van beregening c.q. besproeiing
Meestal wordt een beregeningssysteem verdeeld over verschillende zones. Hoeveel zones ligt aan de grootte van uw tuin. Elke hoek van de tuin en elke zone is apart te besturen en te beregenen.
U kunt namelijk nooit alle beregening in 1 keer aanzetten, dan valt er teveel druk weg voor de waterpomp. In dat geval zou daar zo’n zware pomp tegenover moeten staan: dat is erg kostbaar. GM van der Heijden Hoveniers zorgt ervoor dat uw tuin in zones wordt verdeeld, zodat de waterpomp het besproeien van uw tuin goed aankan. Alle zones zitten op dezelfde waterpomp, maar dan in aparte groepen. Vanuit een startpunt in de grond of in een garage/schuurtje komt alles vanuit de waterpomp en wordt doorgestuurd naar bijvoorbeeld 6 groepen, daar zitten kleppen op en via elke klep wordt het water verdeeld over uw tuin.
Het voordeel van beregening in zones is dat als de voortuin wordt besproeid, u in uw achtertuin op het terras rustig een boek kunt lezen. Op het moment dat u naar binnen gaat, zet u de sproeiers van de achtertuin aan. U heeft er verder geen omkijken naar.
Buiten dat, heeft gras c.q. gazon een andere beregening nodig dan beplanting. Beplanting hoeft maar 1 x per week besproeid te worden, terwijl gras twee of drie keer in de week besproeiing nodig heeft bij warm weer.
Waarom bij tuinaanleg de beregening in basis aan laten leggen?
Mensen die bij tuinleg niet hebben gekozen voor het aanleggen van (de basis van) beregening, hebben achteraf 9 van de 10 keer spijt. Een beregeningsinstallatie achteraf in een tuin inbouwen is eigenlijk niet te doen. Er ontstaan o.a. gaten onder de bestrating van uw tuin en er wordt het nodige kapot gemaakt, voordat de beregening eindelijk in uw tuin is aangebracht. Dit kost veel meer werk en tijd, dan wanneer u bij tuinaanleg al (de basis van) beregening had laten plaatsen.
Daarom adviseert GM van der Heijden Hoveniers in een aanlegproject altijd om een stelpost voor beregening mee te nemen. Zorg, bij twijfel, dat in ieder geval de beregeningsbuizen in uw tuin liggen. De kosten hiervan vallen reuze mee. De kosten van buis zijn niet zo hoog. Op het moment van tuinaanleg dat de hoveniers met hun grondwerk bezig zijn, plaatsen ze meteen de buizen voor beregening.
Beregening is de komende jaren een vast onderdeel van tuinaanleg. Het weer in Nederland is, net als in andere landen, aan het veranderen. Het kan met gemak een maand droog, warm weer zijn, met slechts één kleine regenbui tussendoor. Deze regenbui is dan niet voldoende voor het onderhoud van uw tuin. Op dat moment ziet u dat uw tuin achteruitgaat. Met beregening kunt u uw tuin goed onderhouden. U gebruikt dan grondwater om uw tuin te besproeien. Op termijn verdient u de kosten van uw beregeningsinstallatie terug.
Voor meer infomatie of een vrijblijvende offerte neem dan contact op met GM van der Heijden Hoveniers. Deze hoveniers kunnen dan kijken wat ze voor u kunnen betekenen.
Voor meer infomatie of een vrijblijvende offerte neem dan contact op met GM van der Heijden Hoveniers. Deze hoveniers kunnen dan kijken wat ze voor u kunnen betekenen.