Skip to main content

Bomen in de tuin

We planten graag bomen in onze tuin. Bomen hebben een grote sierwaarde en trekken vogels aan. Helaas worden er vaak te grote bomen in te kleine tuinen gezet.

Deze keer bespreken we bomen van de derde categorie omdat deze zeer geschikt zijn voor de kleinere tuin.

We hebben bomen in drie categorieën.

Eerste categorie:

A: bomen hoger dan twintig meter.

B: bomen tussen de twaalf en twintig meter.

Tweede categorie: bomen tussen de zes en twaalf meter.

Derde categorie: bomen kleiner dan zes meter.

Wie een leuke stadstuin heeft moet daar geen bomen van de eerste of tweede categorie planten. Deze worden te groot, ze zullen dan alleen maar te veel plaats innemen, en de zon uit de tuin verbannen. Bomen die voor deze tuin geschikt zijn blijven onder de zes meter.

Een voorbeeld van mooie kleine bomen zijn:

Acer davidie.

Deze is na tien jaar vijf meter hoog en heeft een mooie slangenbast. In het voorjaar verschijnen gele bloemen.

Katsuraboom cercidiphyllum japonica.

Deze boom is na tien jaar zes meter hoog. De boom heeft het hele jaar door een sierwaarde. In het voorjaar krijgt hij rode knoppen waaruit roze bladeren komen. Deze verkleuren daarna naar groen. Dit gaat het grootste deel van het jaar door. Er verschijnen ook roze bloemen die daarna groene zaadpeulen geven. In de herfst verkleurd hij van geel naar rood.

Koetreuteria paniculata.

Ook wel gele zeepboom, blazenboom en lampionboom genoemd. Deze is na tien jaar vier tot vijf meter hoog. Hij krijgt trossen gele bloemen, die veranderen in blaasvormige vruchten, waaraan hij ook zijn naam dankt. Het blad is gevederd. In het najaar verkleurt het blad naar fel oranje.

Amelanchier leavis 'Ballerina'.

Nederlandse naam is krentenboompje. De hoogte na tien jaar is vier meter. In het voorjaar een uitbundige bloei van witte bloempjes, en in het najaar oranje herfstkleuren.

Albizia julibrissin.

De Perzische slaapboom. Deze boom wordt tussen de vier en vijf meter hoog en kan tot min vijftien graden vorst verdragen. Met onze warmere winters lijkt dit niet echt een probleem te zijn. Het is een prachtige dubbel gevederde boom die ons ook aan mimosa doet denken. In de zomer verschijnen roze-witte bloemen als pluizig siervuurwerk. Later worden deze bloemen groene peulvruchten, die in de winter naar bruin verkleuren. De boom loopt laat in het voorjaar uit en verliest zijn bladeren laat in het najaar tot tegen de winter aan.