Skip to main content

Een tuin vol geur

lavendel

Zondag zat ik op het terras, toen er opeens een heerlijke zoete geur mijn neus bereikte. Het waren de seringen die ik op enkele meters afstand van het terras heb staan. Ik zat daar gewoon te genieten. Er zijn verschillende soorten seringen.

Bijvoorbeeld kleine seringen tot een halve meter hoog, die ook op een klein terras of balkon passen. Als voorbeeld minuet, tinkerbelle, pink perfume. Middelgrote tot ongeveer anderhalve meter zoals de paarse royalty, de rose Miss Canada of de witte Agnes Smith. En dan hebbe we nog de hele grote seringenboom die wel vier meter hoog kan worden. Voorbeelden hiervan zijn de witte souvenir d 'Alice Harding of de rose Ruhm von horstenstein, de gele primroce of de paarse nadezhda. Ongetwijfeld kun je nog veel meer soorten vinden als je gaat rondkijken.

Geurende rozen.

Seringen zijn niet de enige bloemen die lekker ruiken in de tuin. Struikrozen en dan met name de oude rassen zijn qua geur ongelooflijk. De Engelse struik- en klimrozen bloeien uitbundig en hebben nog steeds de befaamde geur. Mocht je een lekker ruikende roos zoeken kijk dan of er 'sterk geurend' op het etiketje staat. 'Geurende' ruiken wel maar niet er sterk. Ramblers zijn eenmalig bloeiende klimrozen die heel veel kleine bloemen in grote trossen hebben die uitstekend geuren. Het nadeel is dat ze maar eenmaal per jaar bloeien. Deze rozen vind je vaak terug op een tuinboog of pergola.

                        " ramblers zijn eenmalig bloeiende klimrozen 

                                      die heel veel kleine bloemen in grote trossen

                                                                 hebben die uitstekend geuren. 

Verschillende geurende planten.

Lavendel is ook een heerlijk ruikende plant. Knip de bloempjes voor een deel eraf, en laat ze drogen in stoffen zakjes. Heel fijn voor in de linnenkast en tussen de lakens. Jasmijn, maar dan wel de geurende. Meestal is dat een mediterrane soort bijvoorbeeld de Toscaanse jasmijn trachelosperum jasminoides. Kamperfoelie lonicera. Deze klimplant begint in de vroege avond of bij regen heerlijk te geuren. Lelietje-van-dalen of meiklokje wordt ongeveer 30 cm hoog. Plant hem in de schaduw tussen bomen en struiken. Het is een echte bodembedekker en de bloempjes ruiken binnen in een vaas, ook heel erg lekker.

Waar zet je ze neer?

Zo zie je dat het toch wel belangrijk is waar je de geurende planten neerzet. Mijn advies is dan ook om deze planten, sowieso, bij een terras te planten, of bij looproutes waar je vaak langs komt. Wat ook een goede plek is voor geurende planten, onder een raam, en neem er dan een die in de zomer vaak openstaat. Zo krijg je de geur ook weer eens een keer in huis.

Ik wens iedereen een heerlijk geurende zomer toe.