Skip to main content

Emelten in het gras

emelten-1

Emelten zijn de larven van de langpootmug. In Nederland hebben wij twee soorten langpootmuggen, maar de larven zien er hetzelfde uit en gedragen zich ook hetzelfde. Emelten komen 's nachts boven de grond en eten dan de grassprieten op. Ze veroorzaken gele en bruine plekken in het gazon.

Hoe ziet een emelt eruit.

Het zijn grijsbruine langwerpige larven van ongeveer vijf cm lang. Ze lijken een beetje op wormen zonder zichtbare voor- of achterkant. De langpootmuggen leggen in een keer ongeveer 300 eitjes en de larven kruipen na twee tot drie weken uit hun ei. De langpootmuggen leggen twee keer per jaar eitjes. Dus reken maar uit wat dat voor je mooie grasmat betekent. De emelten eten net zo lang tot ze groot genoeg zijn om zich te verpoppen en een nieuwe langpootmug te worden. Vogels eten graag emelten en vooral spreeuwen zijn er dol op. Vernielen de emelten je grasmat nog niet genoeg, dan doen de vogels de rest. Ze ploegen je hele grasmat om. Eenmaal emelten in je mat kom je er bijna niet meer vanaf.

Een andere methode om te herkennen dat er emelten in het gras zitten, is als de klaver in je gras opeens verdwijnt. Emelten eten het liefste klaver dus dat zullen ze eten voor ze aan het gras beginnen. Ik zou zeggen, begin meteen aan de bestrijding.

Bestrijden van emelten.

De enige effectieve manier is met aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Deze koop je bij de gespecialiseerde vakhandel. Aaltjes zijn microscopische kleine diertjes en de natuurlijke vijand van de larven. Ze ontwikkelen zich in de larven waardoor deze sterven en de aaltjes zich vermeerderen. De bodem moet wel boven de 10 graden zijn om de aaltjes met succes te kunnen inzetten. De langpootmuggen zitten er voornamelijk van eind augustus tot begin september. De eerste bestrijding vindt plaats in mei-juni, om de larven van vorig jaar uit te roeien. De tweede bestrijding vindt plaats in september tot begin oktober. Dit zul je helaas enkele jaren moeten volhouden want het is een hardnekkige plaag.

Om het gras te laten herstellen zul je flink moeten verticuteren, bemesten, besproeien en omdat emelten niet van kort gras houden kun je het beste het gras kort houden door vaak te maaien. Er zijn in de handel ook concentraten die het gras minder gevoelig maken voor emelten en andere insecten zoals engerlingen.