Skip to main content

Fruitbomen snoeien

image0

Als je het maximale uit je fruitboom wilt halen dan zal je de boom goed moeten onderhouden. Dit doe je door middel van snoei. Er zijn twee soorten fruitbomen waarin we onderscheid in kunnen maken. De steenvrucht boom en de pitvrucht boom. Met een pitvrucht boom worden de appels en peren en anderen bomen met een gelijkwaardige pit bedoeld. Bij de steenvrucht boom denken we aan een kersen, perziken en de pruimenboom en eveneens gelijkwaardige soorten. Deze bomen worden allebei op een andere wijze gesnoeid. De pitvruchten snoeien we altijd vanaf december tot eind maart. Doe je dit eerder dan heb je kans op meerdere ziektes in de boom. Ga de boom niet snoeien tijdens een strenge vorst maar doe dit op een moment als de temperatuur overdag boven nul is, en in de nacht licht vriest. Het snoeien van een steenvrucht gaat als volgt. Snoeien doen we niet in de winter. In deze periode kunnen ze vrij gemakkelijk besmet worden met schimmels. Daarom kiezen we de periode april, mei vlak na zijn bloei. Of na de oogst in augustus september.


Wat gaan we snoeien.
Als we de bomen gaan snoeien, dan zorgen we dat de kroon in evenwicht blijft. Dat houdt in, dat we rondom de kroon, alles gelijkmatig terugsnoeien. Als eerste snoeien we de kruisende takken weg, en takken die eventueel gebroken zijn of niet meer leven. Vervolgens verwijderen we waterloten en sterke zuigers. Dit zijn takken die kaarsrecht naar boven groeien en een afwijkende vorm hebben ten opzichte van de draagtakken.
Vervolgens halen we de zieke takken weg en niet te vergeten het wildopslag onder aan de stam.
Nu de boom gesnoeid is kan de wind er weer fris doorheen waaien, waardoor de kroon goed droog blijft. Dit voorkomt ziektes in de fruitboom.

Waar gaan we mee snoeien.
We gebruiken een snoeischaar, een handzaag en een takkenschaar. De snoeischaar wordt voor het kleine snoeiwerk gebruikt, de takkenschaar voor het grotere werk, en wordt het nog een maat dikker dan gebruiken we de handzaag. Bij gebruik van het snoei gereedschap moet je zorgen dat het schoon en scherp is. Zodat de takken netjes worden afgesneden en er geen kneuzingen en rafels ontstaan. Een schone rechte wond geneest veel sneller, en geeft schimmels en ziektes minder kans.