Skip to main content

Hydrangea

20220708-172914hydrangea-1

De Nederlands naam van Hydrangea is hortensia. De hortensia is in de Nederlandse tuinen een zeer bekende en gewilde plant. Waarom is deze plant zo gewild? De hortensia is gewild omdat hij een zeer lange en rijkelijke bloei heeft. Ook zijn er vele verschillende soorten te koop. 

soorten hortensia. 

Hortensia's zijn er niet alleen in veel verschillende kleuren, maar ook in verschillende bloeistijlen en het blad kan enorm onderling verschillen. Hoe kun je nu zien welke soort hortensia in je tuin staat? Om dit eenvoudiger te maken gaan we eerst een verdeling maken. We verdelen de hortensia in zes groepen:

1. De boerenhortensia of Hydrangea macrophylla. 

Dit is de meest voorkomende soort in de tuin. De bloem is vaak bolvormig, zijn bloeitijd is van juni tot september. 

2. De eikhortensia of Hydrangea quercifolia.

Het blad van een eikhortsensia lijkt ook echt op het blad van een eik en vandaar de naam. De bloeivorm lijkt op die van een pluimhortensia. De eikhortensia heeft een extra sierwaarde in de herfst als zijn blad van groen naar roodbruin verkleurt. Het blad blijft heel lang aan de plant en bij een zachte winter kan hij een deel hiervan behouden. 

3. De klimhiortensia of Hydrangea anomala 'petiolaris'. 

De benaming zegt het al: Deze plant groeit graag tegen een muur of schutting. Dit doet hij door middel van hechtwortels. In het begin is de plant een beetje traag van groei, heeft hij echter zijn weg gevonden, dan is hij niet meer te stoppen. De bloem is schermvormig en crémewit van kleur. 

4. de pluimhortensia of Hydrangea paniculata.

Deze hortensia heeft een pluimvormige bloem en bloeit op eenjarig hout. Dit wil zeggen dat er bloem gevormd wordt op de tak van hetzelfde groeiseizoen. Dus na de winter flink terugsnoeien is geen probleem, in tegenstelling tot alle andere hortensia's.

5. De waterstruik hortensia of Hydrangea serrata.

De bloeivorm is in schermen en het bloemscherm bloeit horizontaal. De bloem lijkt een klein beetje op die van een boerenhortensia, maar de serrata is net iets sierlijker en mooier. De bloeitijd is ook vroeger dan de boerenhortensia. 

6. De hortensia Annabel of Hydrangea arborescens.

Deze hortensia wordt ook vaak schapenkop genoemd. Dit komt omdat de bloem groot, rond en wit is en daarom wordt hij vergeleken met de kop van een schaap.

Hiermee hebben we de zes meest bekende soorten doorgesproken. Hierop heb je talloze variëteiten omdat kwekers steeds nieuwe vormen en kleuren proberen te kweken. Iets wat meestal wordt aangegeven met een derde naam zoals: Hydrangea arborescens 'incrediball'. Deze soort is speciaal gekweekt voor stevigere takken waardoor hij beter rechtop zou moeten kunnen blijven staan.