Skip to main content

Onkruid herkennen in de border

20221102-102123onkruid-1

Woekerende planten.

Woekerende planten zijn planten die je zelf in je tuin hebt geplant maar die zich rijkelijk vermeerderen zodat het op meerdere plaatsen in je tuin terug komt. Wat voor de een onkruid is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Als je het heel zwart wit wilt zeggen dan is het zo: alles wat je niet in je border wenst als planten, valt onder onkruid. Dus planten die zich door het uitzaaien gaan vemeerderen op andere plaatsen, vallen op dat moment onder onkruid. Maar ook planten die zich onder de grond vermeerderen en op andere plekken naar boven komen vallen hier onder. Deze gevallen van onkruid vinden we meestal niet erg en zien we als rijkelijke groei. We kunnen ook zeggen dat deze planten zich goed thuis voelen en daardoor gedijen. 

Echte onkruiden.

Er zijn ook soorten onkruid die je echt niet graag in je tuin wilt hebben. De meeste mensen zien deze vorm van onkruid ook echt als onkruid. Denk bijvoorbeeld maar aan haagwinde in de volksmond ook wel pispotjes genoemd. Dit is een slingerplant die over de struiken heen groeit en waar witte bloemen in komen. In het begin is het best mooi maar daarna is het echt een ramp. Het groeit zowel boven als onder de grond keihard door en is bijna niet te stoppen. Wat ook een bekende is, is heermoes en zevenblad. Met dit rijtje planten hebben we ook de hardnekkigste wortelonkruiden te pakken. Deze onkruiden verplanten zich uitsluitend met uitlopende wortelstokken of met diepe penwortels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een paardenbloem. Verder hebben we ook nog zaadonkruiden. Deze groeien oppervlakkig en zijn vrij makkelijk te verwijderen denk bijvoorbeeld aan straatgras en vogelmuur. 

Hoe te verwijderen?

Nu we het onkruid een beetje in groepen hebben verdeeld kunnen we kijken hoe we het gaan bestrijden. Woekerende planten wegsteken met een schep of uitplukken met de hand. Dit wordt meestal aan het begin of einde van het seizoen gedaan. Deze planten kun je ook scheuren en de beste stukken terug planten of op andere kale plekken neerzetten. Bijvoorbeeld vergeet-me-nietje en vrouwenmantel. 

De wortelonkruiden zijn moeilijk te bestrijden. Doordat er een net van wortels onder de grond ligt ben je verplicht om alles uit de grond te halen. Doe je dit niet dan blijft de plant steeds weer terugkomen. Ook het uitplukken heeft geen functie, sterker nog hij kan alleen maar heftiger terugkomen. Dus ben je er niet zeker van dat je alles uit de grond kunt halen ga dan bestrijden met een bestrijdingsmiddel. Bestrijdingsmiddel wordt meestal via het blad opgenomen en zal zich zo naar de wortel verplaatsen en het onkruid uitroeien. Meestal zal dit meerdere malen moeten gebeuren voor een goed resultaat. 

Zaadonkruiden kunnen makkelijk worden verwijderd. Dit doen we door middel van schoffelen. Schoffelen vindt meestal plaats bij droog en zonnig weer. Het onkruid gaat verdrogen en verschrompelt. Dit komt omdat onkruid voor het grootste deel uit vocht bestaat, en doordat je hem los maakt van de grond krijgt hij geen vocht meer en verdroogt. 

Tip!

Heb je een compost hoop, gooi er dan geen onkruid op anders kom je deze later weer tegen in je eigen tuin!