Skip to main content

Kuipplanten

20220708-154730kuipplanten


Wat zijn kuipplanten?

De benaming kuipplanten verraad zich zelf al, plant in een kuip. Kuipplanten zijn planten die we over het algemeen tegenkomen tijdens onze vakantie in het buitenland. De meest bekende kuipplanten die we tegenkomen zijn de oleander, agapanthus en citrus. Deze planten groeien en bloeien zeer hevig, daardoor trekken ze onze aandacht. Van oorsprong zijn dit tropische of subtropische planten. De kuipplanten worden in het buitenland in grote kunststof potten, of houten bakken opgekweekt, om ze vervolgens naar landen zoals Nederland te transporteren. Vaak zijn de bakken zo ruim dat de planten hier gemakkelijk een aantal jaren in kunnen blijven staan.

Orangerie.

Een kuipplant hoort traditioneel thuis in een orangerie. Doordat het in een bak of kuip zit is de plant verplaatsbaar. Ook al is het groot en zwaar, doormiddel van een steekwagen of karretje kun je deze naar buiten, of naar binnen zetten. Een orangerie is ervoor om de planten te laten overwinteren. Dus in het voorjaar, na de vorstperiode gaat hij naar buiten en in de herfst, als de koude periode eraan komt, weer naar binnen.

Verzorging.

Verzorging van een kuipplant kost meer tijd en aandacht dan planten in de volle grond.

Doordat er minder grond beschikbaar is rond de plant, zal deze sneller uitdrogen, en is er ook minder voeding aanwezig. Als je de plant optimaal wilt laten groeien, moet je hier echt wel wat tijd in stoppen. Denk aan regelmatig water geven, en voeding toevoegen aan de grond.

Haal ook op tijd gele of verdorde bladeren eruit, en verwijder de uitgebloeide bloemen.

Zorg ervoor dat de plant op de juiste plek staat, bijvoorbeeld in de volle zon of in de halfschaduw, dit verschilt natuurlijk per plantensoort.

Dit soort planten zijn heel geschikt om het terras of balkon extra kleur te geven. Hier haal je vaak ook het vakantiegevoel mee in huis. Het leuke van kuipplanten is dat je volwassen planten hebt, waar je jarenlang plezier van kunt hebben.